Pufuleții fac parte din dieta românilor de zeci de ani și toată lumea îi îndrăgește, însă nimeni nu știe exact cât de periculoși sunt ei pentru sănătate. Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului realizat pe diverse tipuri de pufuleți simpli și cu arome arată de ingrediente conțin aceștia.
Pufuleții conțin aditivi alimentari
Analiza Asociației pentru Protecia Consumatorului a fost efectuată asupra a 32 de tipuri de pufuleți, iar concluziile sunt următoarele:
- 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor;
- 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari, 34% din produsele analizate conţin sare iodată;
- 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs;
- 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă;
- 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie;
- conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%
Ce ingrediente conțin pufuleții
Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de pufuleţi analizate sunt următoarele: făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.
Ce aditivi și arome găsim în pufuleți
În cele 32 de produse analizate de Asociația pentru Protecția Consumatorului s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica şi aromă de fum. Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.